FAQ

FAQ Sewingheartdesign

SÖMSMÅN
På ALLA mönster ska du lägga till sömsmån, förutom där det är beräknat att det ska vara kantband eller om det står något annat på mönstret. Jag rekommenderar att du kikar på sömnadsbeskrivningen/den tutorial som följer med mönstret. Där finns förklaringar både i bild och text som kan underlätta sömnaden.

ALTERNATIV
Många av mina mönster har oändligt med alternativ. De små miniatyrerna visar bara en del av de kombinationer som går att göra. Ta fram kreativiteten och lek med mönstren. Miniatyrerna är bara en fingervisning och kan inte jämföras rakt av då det inte är säkert att det är använt samma storlek som mall.

NYBÖRJARE
Är du nybörjare eller oerfaren på att sy är det lättast att börja med enkla mönster. Vissa av mina mönster har många alternativ men det går alltid att sy en enkel modell av dom. Ibland är det enkla fint nog. Har du frågor eller funderingar får du ofta snabbast svar i min mönstergrupp . Jag har småbarn hemma och försöker svara i mån av tid.

LÄNGDLINJER
På många av mina mönster finns längdlinjer, tex nertill på plagget eller ärmen. Dessa linjer relaterar till din kroppslängd. Är du tex 167cm kan du välja linjen för 170. Känner du att du har kortar/längre ben än normalt så kan du välja kortare/längre mått.

TYG
Jersey och trikå är samma sorts tyg.

Olika trikåtyger/muddväv stretchar olika mycket. Mina mönster utgår från tyg med bra stretch liknande Tyglyckas tyger och mudd som är fast liknande Ernst.

VISCOSETRIKÅ
Viscosetrikå töjer sig mer och man kan ofta behöva gå ner en storlek. Urringningar behöver ofta ett stumt band i nacken för att inte tyget ska töja ut sig och resultera i en för stor urringning.

SPIN AROUND
F: Finns det en ärm till Spin Around?

S: Nej det går inte att sätta en ärm på Spin Around då ärmhålet är för stort. Autumn Peplum Spinoff och summer Mixi Maxi är kompatibla med Spin och går att blanda överdelar eller kjolar mellan mönstren.

F: Jag har köpt pappersmönstret Spin Around och förstår inte hur jag får till kjolen.

S: Pga platsbrist på papperet så blev kjolen delad. Rita av kjolen två gånger så den blir dubbelt så bred. Lägg den nya mönsterdelen mot vikt kant och klipp ut två delar.

Spin Around har linneöverdel och lite vidare kjol än APS.

KANTA/MUDDA HALSAR
Om det inte står mått på mönstret gäller detta. 0,75 av sträckan om du använder mudd. 0,8 om du använder samma tyg.

PDF-MÖNSTER
KÖPA OCH LADDA NER
PDF-filerna laddar du ner från din sida på Etsy. Efter köp hamnar de på “purchases”. Det är PDF-filer och jag rekommenderar en pdf-läsare där du kan ändra till “verklig storlek” samt “automatisk stående/liggande” på utskriftssidan. Till exempel Adobe Reader eller PDF X-change. Det är viktigt att mäta kontrollrutan så att den är exakt 30mm * 30mm annars kanske plagget inte blir som du tänkt dig.

KLIPPA UT
Det är pilar på mönstret och dessa lägger du med spetsarna mot varandra. Det finns även en översikt på mönstren så du kan se hur pappren ska ligga.

F: Ska man klippa bort allt utanför kant och pilar då? Får inte mitt nya mönster att passa ihop riktigt trots att kontrollrutan stämmer.

S: Ibland kan skrivaren förskjuta pappret någon/några millimeter åt sidorna och då blir det svårt att ställa exakt. Oftast blir det bra ändå. Du klipper bort en kant och tejpar papperna omlott. Var noga när du tejpar för om man tejpar lite snett på ett ark så kan det bli stort fel på slutet.
F: Jag har bara skrivit ut min storlek men vissa linjer går utanför min storlek. Ska jag bry mig om dem?

S: Nej, de är långa för att de ska räcka över alla storlekar. Om du skriver ut alla storlekar ser det inte “konstigt” ut.

MARKERING PÅ ÄRM
Det finns ett litet streck på sidan av ärmkullen. Det strecket markerar vad som är fram åt på ärmen.

GRAVID/AMNING
Autumn Peplum Spinoff (APS), Summer Mixi Maxi och Sunday (med rynk) fungerar för gravida magar. Amningsmönster Liberty och Hidden Freedom.

TRÅDRIKTNING
Trådriktning i trikå brukar vara samma som stadkanten.
Vävt tyg har trådriktning åt båda hållen (med och mot stadkanten). Även om trådriktningen går åt båda hållen så ska man helst lägga delarna med trådriktningen åt samma håll OM man inte tvättat tyget. Det krymper mer i längdriktningen än på bredden.
KOMPATIBLA MÖNSTER
Några av mina mönster går att kombinera med kjolar och överdelar.

  • Autumn Peplum Spinoff (APS), Summer Mixi Maxi och Spin Around.
  • Sunday Morning och Midnight Romance.

SVANKREDUCERING
Många av mina mönster har svankreducering. Svankreducering betyder att man plockar bort lite tyg i ryggen för att få plagget att sitta snyggare.

PASSFORM PÅ MODELLERNA
Enkelt sagt finns det tre passformer på mina mönster. Tajt, normal eller lös.
Vill man inte ha tajt kan man gå upp en storlek och vill man inte ha lös kan man minska en storlek.

Tajt:
APS, Summer Tanktop, Spin Around, Summer Mixi Maxi, Skinny pants, Yoga Pants (sitter åt lite över höfterna men är lös över benen)

Normal:
Resterande mönster

Lös:
Fantastical Weran, Eastern Wind, Go With The Flow, Fast and Fluid, Hidden Freedom, Cumulus, Butterfly

FÖRÄNDRA MÖNSTRET ENKELT
Ett tips för de som känner att de vill anpassa ett mönster efter sin kropp. Behöver man större plats för byst kan man göra som den röda linjen och för mindre byst enligt den gröna linjen. Det går att göra där man har behov av att förändra mönstret utan att behöva rita om alla delar helt. På detta mönster kan man då enkelt lägga till kjolen från nästa storlek och den passar fint ändå.

Detta går att göra där man har behov av att förändra mönstret. Så om du behöver mer/mindre tyg på annat ställe så ändrar du enligt det som blir bäst för din kropp.

26196425_1850461621648002_6609712420039543211_n.jpg

SUNDAY MORNING vs SPORTY MONDAY
Sunday är lite tightare över bysten än Monday. Sunday är mycket vidare över mage/rumpa än Monday. Sunday har fler alternativ och den fungerar väldigt bra över ’fluffmage’.

PANTHER SKIRT
Kjoldelarna rymdes inte så de är uppdelade. De röda delarna hör ihop och de gröna hör ihop. Längst ner på kjolarna står det att du ska sätta ihop linjerna A och B

ÄRM/BENMUDDAR
På vissa mönster har det smugit in sig ett tryckfel. Benmudden ska alltid sys ihop på långsidan så det blir en smal cylinder att stoppa benet i. Midjemudden ska alltid sys ihop på kortsidan så man får ner kroppen i den 😉